13 април, 2007

Целеустремената църква - започна се!

Вчера беше първата ни среща за дискусии по книгата на Рик Уорън Целеустремената църква. Книгата е наистина страхотна и е ясно, че автора знае за какво говори. Мисля, че от тези дискусии ще се родят добри неща за църква Приятели. Доста съм доволен от активността и ангажираността на хората. Въпреки, че имаше няколко отсъстващи, дискусия се получи, но най-вече се задаваше въпроса как хубавите неща, за които четем могат да намерят приложение в Приятели.
Развълнуван съм като виждам ентусиазма и желанието на хората. Мисля, че книгата ще ни накара да се разтегнем в разбиранията си и да предизвикаме някои митове, които от години владеят в Църквата.
От срещата ми станаха ясни две неща. Първо, книгата ще ни бъде безкрайно полезна - за църквата и в личен план за всеки участник. Второ, надценихме възможностите си, като мислехме, че на събиране ще можем да отхвърляме по около 50-60 страници, а всъщност се справихме само с половината. Знам, че Бог ще употреби това начинание за доброто ни. Ето няколко от цитатите, които бяха отбелязани и направиха силно впечатление:
"Погрешният въпрос е: Какво ще накара църквата да расте? Правилният въпрос е: Какво пречи на църквата да расте?"
"Ние трябва да създаваме отворена за промени църковна култура".
"Ако чакате съвършени условия, никога няма да свършите нещо".
"Когато Бог води, Той също снабдява".
"Първата задача на ръководството е да определи мисията..."
Страхотна книга. Едно от нещата, които много ме зарадваха още докато четях бе, че някои от принципите, описани в книгата са част от ценостите на Приятели още от самото начало. А сега, четем тази книга. Колко е добре, че не нужно да откриваме топлата вода!
Предстои ни вълнуващо приключение и не мога да дочакам следващия четвъртък, за да говорим и мислим заедно.

5 коментара:

Вал каза...

Прекрасно ...

Всъщност и аз точно сега (всъщност, за да съм точна трябва да си призная, че от много месеци чета книгата, но за малко бях преустановила .... обясними семейни причини :):):) ) чета "Целеустремената църква". Прекрасна книга. Също толкова добра, но по-скоро в личен план е и "Целеустремен живот" - авторът определено знае как да провокира хората.

Нека Господ Исус благослови него и църквата, която води и всички читатели на книгите да бъдат истински провокирани и водени от Божия Святи Дух в четенето на тези книги.

А цитатите - прекрасни са! Определено имаме и можем да се поучим!

Благословено време с това слово ви пожелавам, най-искрено! Нека Господ ви води и насърчава в това начинание, и ТОЙ да се прославя във всяко ваше събиране!

Поздрави!
Вал

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Людмил Арсов каза...

Здравей Вал!
Свършихме с прочита на книгата и определено си струваше всяка прекарана минута в четене и размишление. Целеустремен живот е също феноменална книга и обмисляме организирането на кампания 40 дни целеустременост (40 days of purpose), с цел наистина да предизвикаме хората да живеят за Исус всеки един ден от живота си.

Людмил Арсов каза...

Христов,
без спам в коментарите!
Добре дошъл си да дискутираш, ако си чел книгата.
Реклама и линкове към други сайтове не се одобряват. ;)

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.