14 август, 2007

Стига вече подписки!

РЕШИХ! Вече не подписвам подписки!
Срещу проституцията, срещу дрогата, срещу абортите, срещу правителството, срещу НАТО, срещу СССР, срещу закона за продоволствията и т.н. и т.н.
От време на време получавам в пощата някоя друга покана за участие в онлайн гласуване или подписка срещу някаква несправедливост. Чудил съм се, каква ли полза има от това освен, че след като гласувам започвам да получавам СПАМ - не, че това е полза ;)
Най-накрая ми светна. Тези подписки са напълно безмислени и съм сигурен, че накрая от тях има много повече негативи, отколкото позитиви. Както казва Рик Уорън (Целеустремения живот, Целеустремената църква), твърде дълго ние християните сме били известни с това, с което не сме съгласни. Църквата се е превърнала в една голяма уста, която само говори, обяснява и "защитава" вярата. А в Библията, църквата е представена като тяло - не просто като уста. Това означава, че има и ръце и крака и въобще всички необхидими части за нормален живот.
И така, вместо да се подписваме срещу проституцията, църквата трябва да има желание да достига тези окаяни жени и да работи срещу причините, които тласкат жените към този занаят. Заедно с афишираната нетърпимост към дрогата, цигарите и алкохола трябва да покажем любов към хората в зависимости и да направим място за тях в църквата, да ги приемем. Вместо да критикуваме правителството, да покажем какво мислим, когато дойде време за гласуване.
Има ли сфера в обществото, в която църквата днес да е фактор? НЯМА! И няма да има, докато само говорим, а не правим нищо.
И тук не става въпрос за някаква социално Евангелие. Евангелието засяга всяка една сфера от живота на човека - или поне би трябвало, но докато църквата е парник, а не действена, обичаща и достигаща, ние сме обречени да бъдем в миманса. Просто един периферен шум, който е неразбираем и дразнещ за обикновените хора.
Ние трябва бъдем известни с това, което правим. Божието сърце да бъде видимо в отношението и служението на църквата, а това означава, да се завърнем към основите на християнството - да обичаш Бог с цялото си сърце, с цялата си душа и с всичкия си ум и да обичаш ближния си както себе си.

3 коментара:

Анонимен каза...

Здравейте,

Не се познаваме лично, но определено не мога да се съглася с вас, че Църквата в България само говори, но не действа и не е повлияла на нито една сфера в обществото. Мен лично ме удари новината през февруари миналата година, в която МВР обяви старта на работна група за легализиране на проституцията. След като задълбочено изследвахме проблема разбрах пагубните последствия за страната ни, а именно - разрастване на секс-индустрията, педофилията, секс-туризма, сексуалното насилие, трафика на жени и деца и др. Това ме съкруши. Не можех да си представя след това, което вече знаех да стоя отстрани и да не правя нищо.

С мои приятели сформирахме сдружение и за осем месеца се случиха толкова много неща. С общи усилия на неправителствени организации у нас и в чужбина, срещи с представители на властта, дипломати и др. успяхме да постигнем обрат.

Никой от хората, които от години се занимават в тази сфера не вярваше че е възможна подобна промяна. Някои от тях, включително и журналисти ми казваха "Внимавай! Много пари са въвлечени в този бизнес!" Действително можеше да се види. Въпреки, че животът ни беше изложен на опасност не се отказахме. Не можех и да си представя да се откажа. За някои като вас отстрани тази кампания може би изглежда "само говорене" или сочене с пръст. Мен лично не ме мотивира библейско слово, а бруталните факти на реалността и последствията от подобен законопроект. Повярвайте ми има цена, която трябва да се плати за да се изправи човек срещу узаконяването на бизнес надминаващ по доходи търговията с наркотици.

Като човек, който следи медиите ежедневно, видях как за 6 месеца (април-септември) настъпи пълно "затъмнение" в тази сфера. Чуваше се гласа само на едната страна. По-късно разбрах от член на парламента, че е разпределена огромна сума пари в медиите с цел промяна на обществената нагласа в полза на легализацията.

Намесихме се отново, когато Христина Христова искаше да внесе промени водещи до легализиране на хомусексуалните съжителства и успяхме. Сега пак издигаме глас. Отстрани може би ако не ни познавате да ви изглежда че говорим само. Но това далеч не е така. Някои от нас са по домовете всяка седмица - в Драгалевци, Доганово, други събират вече излязли юноши от тези домове всяка събота за да им помогнат да проходят в този живот, трети работят сред проституиращите и бездомните. Това е не много на фона на всички проблеми, но е само началото за нас. Повече и повече хора се включват и вярвам, че ще успеем да направим нашата част от голямата картина.

Вярвам, че ако всеки от нас заеме мястото си, според призива и таланта си, можем да направим много!

Михаела Джоргова

Людмил Арсов каза...

Здравейте Михаела!
Благодаря ви за мнението. Публикувах го, защото според мен съдържа полезна информация. Разбирам и подкрепям това, което правите, но продължавам да съм убеден че Църквата в България действа реакционно (като реакция на нещо), а не проактивно. Повече сме известни с това срещу, което сме, а не с това ЗА което сме.
Вярвам, че има по-добър път и той е Църквата да достига нуждаещите се в тази страна.
Исус Христос умря и възкръсна за хората и си мисля, че основния фокус на Църквата Му трябва да бъдат хората и промяната, която Евангелието може да донесе в живота им.

Анонимен каза...

Здравейте,

Благодаря за отговора! Съгласна съм с вас, че църквата в България е реакционно настроена. Ако не сме готови да градим и да платим цената, не мисля, че имаме право да говорим в раните на това общество.

В случая, с действията ни срещу легализацията на проституцията, застанахме за живота и бъдещето на децата и жените на България. След задълбочени проучвания на различните законодателства и практики в ЕС и други страни, консултации със специалисти у нас и в чужбина в тази сфера излязохме с конкретни предложения за промени в законодателство.

Но първата основна стъпка и най-належаща беше спирането на легализацията. В този блог www.openeyesbulgaria.blogspot.com се постарахме да качваме образователни материали и важна информация по темата.

Какво правим за семейството?
За семейството мога да кажа, че Стоян Георгиев, който е в основата на кампанията за защита на семейството, работи от години в тази сфера. Образова, консултира, провежда семинари, оказва помощ на семейства и родители и т.н. Това може да се види и в сайта му: www.semeistvo.bg Участвал е многократно в предавания по националния ефир и има редица публикации в медиите.

Това са само малки знаци, че Господ е започнал да променя Църквата в България и да ни събужда, не само да сме глас към невярващите, но сол и светлина в това общество.

Ще се радваме със Стоян и лично да се запознаем с вас и да ви разкажем за тези инициативи, ако се интересувате.

Михаела